Zayıf Yönleriniz Neler Sorusuna Verilecek Cevap
08 Mayıs 2015, 18:07 PM
Çoğumuz midemizi ağrıtsa da o iş görüşmelerine gittik, o klasik sorulara cevap verdik. İşi aldık ya da alamadık. Sevindik, üzüldük… Gitmeden önce provalar yaptık. Klişe sorulara cevaplar hazırladık. Öyle değil mi? Peki sizin zayıf yönleriniz neler sorusuna cevabınız ve açıklamanız ne?
“Güçlü ve zayıf olan yönleriniz neler?”
Ayrılmaz ikili, görüşmelerin kabusu… Ama siz hazırlıklısınız. Güçlü yönünüzü süsleyip altın bir tepsi içinde sundunuz. Sonra zekice davranıp güçlü diğer bir yönünüzü de zayıf bir yanınız gibi anlattınız: “mükemmeliyetçi biriyim”. Zekanızla görüşme yaptığınız kişiyi alt ettiniz. Tebrikler! Siz 1, görüşme yapan 0! Maalesef öyle değil. O, bu cevabı sizden bir önceki adaydan, dünkü 3 adaydan, 1 yıl önce görüştüğü sayısız adaydan almıştı zaten. Bu memlekette herkes mükemmeliyetçi, onu da öğreneli çok oldu. “Siz: 0! Bundan sonra ne söyleseniz boş” demek istemiyorum ama…
Belki de siz görüşmede o çok dürüst olanlardansınız. Hemen “plansız biriyimdir” diye yumurtlayıverdiniz. Zaten işveren de plansız ama dürüst birini işe almayı tercih edecektir. Plansız olduğu için işleri vaktinde tamamlayamayan, başka bölümlerin işlerinin aksamasına neden olan biri… Bir işveren açısından kulağa hoş geliyor mudur? Ağzınızdan çıkanı kulağınız bir de böyle duyunca çok da mantıklı görünmüyor değil mi?
Şimdi soruyu tekrar etmemi ister misiniz? “Güçlü ve zayıf olan yönleriniz neler?”
Şunu kabul edin! Bu soru, sizi köşeye sıkıştırmak için sorulan bir soru değil, aksine sizi tanımak için sorulan bir soru. Bu sizin eleştiriyi kabul etme derecenizi, yani zorluklara göğüs germe becerinizi, kendinizi geliştirmeye ne derece açık olduğunuzu kısacası ne derece esnek olduğunuzu gösterir. Kendinize güveninizi ortaya koyar. Ama kendine güvenle kibir arasındaki çizgi o kadar ince ki kaş yapayım derken göz çıkarabilirsiniz. Aslında görüşme yapan kişi hatalı bir karar vermemek için de bu soruyu soruyor unutmayın! O son karar, hem sizin hem onlar için yanlış karar olabilir.
O halde evet dürüst olmalısınız. Yukarıda “kulağa hoş gelmiyor” derken size zayıf yönünüzü saklayın, olmadığınız kişi gibi görünün demiyordum. Ama dürüst olurken de kendinize acımasızca davranmayın, bu arada işi kapmak için de bazı şeyleri saklamaya çalışmayın.
Belli bir konuda zayıf olmamızın nedeni ona zıt bir konuda güçlü olmamızdır aslında.
İşte bu, sizin çıkış noktanız olmalı. Buna en iyi örnek olarak, takım çalışmasına yatkın olmak ya da tek başına daha verimli çalışmak verilebilir. Eğer takım çalışmasına yatkın biriyseniz büyük olasılıkla tek başına harikalar yaratabilen biri değilsinizdir. Tek başınıza müthiş işler çıkarıyorsanız da takım içinde çalışmak konusunda sıkıntılarınız var demektir. Çıkış noktanızı görebiliyor musunuz?
Önce zayıf yönünüze zıt olan güçlü yönünüzden bahsedip görüştüğünüz kişiyi fethedin, sonra buna karşılık gelen zayıf yönünüzün ne olduğunu söyleyin. Zayıf yönlerinizi anlatırken, olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçının; “Zayıf olduğum yön”, “yapamamıştım”, “stres altındaydım” gibi… Tabi güllük gülistanlık bir durumdan da bahsetmiyorsunuz. Daha nötr kelimeler kullanmaya dikkat edin.
Sabırsız biriyim demek yerine “Zaman zaman bana bağlı çalışanların sabırsız olduğumu düşünmelerine neden olacak kadar hızlı kararlar verebiliyorum. Ama onlara da fırsat vermek için gerekli olmadıkça hızlı karar almamaya çalışıyorum” cevabı kendinizi tanıdığınızı, eleştirdiğinizi ve bir çözümünüz olduğunu gösterir.
Söz konusu pozisyon için gerekli olan güçlü yönleri ve tercih edilmeyecek zayıf yönleri belirleyin, kendi güçlü ve zayıf yönleriniz ile karşılaştırın. Bu ikisini kendiniz için avantaja çevirecek yönleri tespit edin. Bunların işle ilgili olmasına dikkat edin. İşte bu kadar!
Artık biliyorsunuz, doğru ya da yanlış cevap yok!
Sizinle görüşen kişi insanların işte hatalar yaptığını, herkesin zayıf yönü olduğunu sizden daha iyi biliyor. Çünkü onun işi bu… Papağan gibi ezberlediğiniz, herkesin verdiği cevaplar sizi bir adım ileri götürmediği gibi bir adım geriletir. Yapabileceklerinizi ne abartarak ne de küçümseyerek aktarmak, kendinizi doğru anlatmak için en önemlisi… Bir iş görüşmesi ya da değil… Her zaman zayıf yönlerinizle yüzleşmeniz gerekebilir. O an geldiğinde kendinizi tanıyor olmak yeterli!
Şimdi bir kez daha soruyorum: “Güçlü ve zayıf olan yönleriniz neler?”
Karikatürler: Yiğit Özgür