Arama sonuçlarınız
Standart Çalışma Saatlerinin Çok Ötesinde: Esnek Çalışma Saatleri

Standart Çalışma Saatlerinin Çok Ötesinde: Esnek Çalışma Saatleri

Alışmış olduğumuz çalışma saatlerinin dışında, sabah 9 akşam 6 mesaisinin çok daha ötesine gidin… Mesela daha esnek mesai saatlerini düşünün… Sabah sporunuzu koşuşturmaca içinde değil, kahvaltınızı da alelacele yapmadığınızı, bir çay daha fazla içebildiğinizi düşünün… Kulağa hoş geliyor değil mi?

Değerli plaza çalışanları ve şirket sahipleri, eğer sizin de cevabınız bizim gibi evet ise, işte karşınızda çalışanlarınızı mutlu edecek esnek çalışma saatlerini araştırdığımız içeriğimiz! İçinize sinebilecek modelleri anlattıktan sonra bu çalışma sisteminin avantaj ve dezavantajlarını da sizlere anlatmış olacağız.

Esnek Çalışma Nedir?

Esnek çalışma modelleri, çalışanların mesai saatleri baz alınarak hazırlanmış bir sistemdir. Esnek çalışma saatlerine sahip olan şirketlerin mesailerine başlama saatleri ve mesailerini sonlandırma saatleri diğer şirketlere göre farklıdır.

Serbest çalışma saatlerini uygulayan şirketlerin bazıları “compressed week” dedikleri sistem ile devam ederken, bazıları da mesai saatlerinin başlama ve sonlanma saatlerini 1 saat ileri ya da geri alarak (istihdam edilen kişinin toplam mesai saatini tamamlama şartıyla) devam etmektedir.

İlk duyuşta kulağa “fazla mesai” gibi gelse de, kurallarıyla uygulanan şirketlerde bu uygulama, çalışanları da yöneticileri de oldukça mutlu ediyor.

Esnek çalışma modellerini şu şekilde sıralayabiliriz: Esnek çalışma zamanları, evden çalışma (home-office), daha kısa süren haftalar içerisinde daha uzun çalışılan günler (compressed workweeks: shorter weeks, longer days) gibi.

Mesai Saatlerinde Esnek Giriş ve Çıkışlar

Aslında yazımızın başından beri anlattığımız esnek çalışma modellerinin temelini oluşturan ilk model budur.

Yasalar tarafından belirlenen toplam mesai saatinizi tamamladığınız sürece sabah 8 akşam 5, 8.30-17.30 ya da 9-18.00 gibi (mesai giriş ve çıkış saatleri bunlarla sınırlı olmamakla birlikte en çok tercih edilen mesai saatleri olarak bilinmektedir) işe gelebilir ve işten çıkabilirsiniz.

İstanbul gibi sabah-akşam, her daim trafik yoğunluğuna sahip şehirlerde sık sık tercih edilen bir modeldir.

Bu esnek çalışma saatleri ile çalışanın verimliliğinden daha fazla yararlanılmaya çalışılmaktadır. Bunu kötü ya da iyi olarak yargılamadan önce hemen söyleyelim; çalışan istediği zaman diliminde çalışıyor ve sabah özel rutinini tamamladıktan sonra işe geliyor ya da geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalmadan kendi özel hayatından ödün vermiyor.

Dolayısıyla işte verimli, özel hayatında da aktif bir birey olarak mutluluğa diğer çalışanlardan daha yakın oluyor.

Pijamalarınız Kalsın, Evden Çalışmaya Ne Dersiniz?

Son zamanlarda birçok şirketin uygulamaya başladığı evden çalışma imkanı giderek popülerleşmeye başladı ve inanın çalışanlar bu uygulamayı çok sevdi! Haftanın 1 günü evden çalışma hakkı veren şirketler, çalışanlarının 1 gün home office çalışarak ile kendilerini daha iyi ve daha konsantre hissettiklerini söylüyor. Aynı şekilde çalışanlar da diğer 4 çalışma gününü daha efektif bir şekilde geçirdiklerini onaylıyor.

Yarı Zamanlı Çalışma (Part Time), Çalışanlar İçin Çok Değerli

Part time çalışma saati, haftanın yaklaşık 40 saatini (en fazla 45) çalışmaya ayıramayacak fakat aynı zamanda çalışmaya devam etmek isteyenler için çok önemli bir esnek çalışma modelidir.

İstihdam eden ve edilenin kararlaştırdığı 1 günün, çalışan için off gün ilan edildiği bu sistem ile, hem şirketler geçici elemanla çalışmak yerine tam zamanlı ama bir gün off çalışan bir çalışanla çalışarak rutin iş akışına devam eder, hem de haftanın 4 günü çalışmak koşuluyla istihdam edilen birey, kendi özel rutini ile iş hayatını belli bir akışa oturtarak ikisi arasındaki dengeyi kurar.

Compressed Work Weeks: Çalışılan Günü Uzatın, Çalıştığınız Hafta Süresi Kısalsın!

Birçok ülkede ve şirkette haftanın her 4 günü 8 saat çalışmak yerine, 10 saat çalışarak her Cuma, off olabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, bu mümkün ve birçok şirkette uygulamaya geçmiş bir esnek çalışma sistemidir.

Eğer siz de önceliğinizin daha esnek bir mesai saatlerine sahip olmak olduğunu düşünüyorsanız, iş başvurularınızda esnek çalışma saatleri uygulayan şirketleri öncelikli olarak sıralandırabilirsiniz. Esnek çalışma saatlerinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da olabiliyor. Bu avantaj ve dezavantajları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Plaza Cubes’te sanal ofis kiralayarak esnek çalışma modelinizi uygulayarak, işlerinizi yönetebilirsiniz.

Çıkarın Kalemi Kağıdı ve Not Almaya Başlayın: Esnek Çalışma Saatleri Uygulayan Şirketler Hangileridir?

Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de, haftalık mesai saatleri en az 40-45 saat olmasına rağmen ortalama çalışma süresi bunun üzerine çıkmaktadır. İşte bu yüzden birçok şirket çalışanlarının bu gruba dahil olmamasını istediğinden, daha kısa sürede daha fazla verimli ve aktif çalışmalarını ön görerek esnek çalışma saatine sahip çalışma modelini uygulamaya başladı.

Esnek-calisma-Saatleri-Uygulayan sirketler

 

Esnek Çalışma Saatlerinin Avantajları Nedir?

İstihdam ediliyorsanız,

Esnek çalışma saatlerinin sizin için faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Eğer esnek çalışma saatlerine sahip bir işe sahipseniz; ailenize, özel hayatınıza ya da kişisel sorumluluklarınıza ayırabileceğiniz zaman, standart mesai saatlerine sahip birine göre daha fazladır.
  2. İstanbul gibi trafik yoğunluğuna sahip büyük şehirlerde, trafiğin sabah 6’da başladığını düşünürsek ve günün neredeyse sabah ve akşam olarak ortalama 2,5-3 saatini yolda geçirdiğinizi farz edersek; işe 2 saat daha geç ya da erken giderek yolda harcadığınız zamanın size kaybettirdiği duygusal ve maddi zarardan (arabanın yakıt tüketiminin trafikte artması) kurtulabilirsiniz.
  3. Kendi mesai saatlerinizi belirlemek size daha fazla kişisel kontrol edinimi sağlayacaktır.
  4. Birçok yönetici, işe erken gelen çalışanlarının daha konsantre ve verimli çalıştıklarını; daha az stresli olduğunu doğrulamaktadır.
  5. Eğer evli ve çocukluysanız, evden çalışacağınız bir gün ya da hafta içi 1 gün izinli olmanız çocuğunuz ile ilgilenebileceğiniz daha fazla zaman demektir.

İstihdam eden sizseniz,

Esnek çalışma saatleri size ve şirketinize çok büyük bir değişim sağlayabilir:

  1. Çalışanlarınızın moralini yükselir ve  takım arkadaşlarınız arasındaki iş birliği artarak, daha pozitif getirisi olan sonuçlar elde edebilirsiniz.
  2. Devamsızlık ya da işe geç kalmalar azalır.
  3. Şirketinizde çalışmak isteyenlerin sayısı artar.

Esnek Çalışma Saatlerinin Dezavantajları Nedir?

Esnek çalışma saatlerine sahip bir şirket ortamında, çalışan ve yönetici arasında dikkat edilmesi gereken en önemli değer “güven”dir. Eğer bu ikili arasında güven ortamı sağlandıysa birçok dezavantajın gerçekleşmeyeceğine eminiz.

İstihdam ediliyorsanız,

  1. Bazı sektörler temel çalışma günlerinde ve çekirdek çalışma saatlerinde bir arada olmayı gerektirebilir. Yani tüm çalışanların ve yöneticilerin aynı gün ve aynı saatlerde ofis ortamında bulunması gerektiği anlar bunlar. Eğer sizin ofiste olmadığınız günler, takım arkadaşlarınızın size en çok ihtiyacı olduğu ve birlikte kararların alınması gerektiği günlerden biriyse, belki izin gününüzü değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
  2. Evden çalıştığınız günlerde, özellikle evden çalışan kadınlar, özel hayatındaki ilişkiler tarafından anlaşılamayabilir. Home office çalışıyorsunuz, yani resmi olarak çalışıyorsunuz ama bunu evden gerçekleştiriyorsunuz ve en yakın arkadaşınız bunun nasıl bir sistem olduğunu tam kavrayamadığı için çocuğuna birkaç saatliğine bakmanızı rica ediyor… Eminiz, bu durumla karşılaşan birçok kadın vardır.

İstihdam eden sizseniz,

  1. Takımınızın takım olması gerektiği anlarda, yani bir arada olması gerektiği anlarda izinde olan çalışanınız bu düzeni aksatabilir.
  2. Bazı çalışanlarınız “esnek çalışma saatlerini”  kendi çıkarları doğrultusunda, şirketin zararına kullanabilir.
  3. Bazı müşterileriniz 5 gün boyunca tam zamanlı iletişimde olmak isteyebilir fakat şirketinizde yukarıda bahsettiğimiz “compressed work weeks” esnek çalışma modeline sahipseniz, müşterinizin bu isteğini yerine getiremeyebilirsiniz.

 

(Visited 21 times, 1 visits today)

Listeleri Karşılaştır