Sanal Asistanlara (Sesli Asistan, Akıllı Asistan) Hazır Mısınız?
12 Eylül 2018, 15:32 PM
Yapay zekanın gelişmesi, insan ihtiyaçlarının zamanın akış hızı ile aynı hızda artması, beklentilerin en kısa zaman içerisinde sonuç almasını beklemek gibi birçok insan ihtiyacı, artık yapay zekanın ortaya çıkmasını ve daha da ötesi, geliştirilmesi mecbur kılalı çok oldu.
Eğer yapay zekayı son zamanların icadı ya da gelişimi, adını ne koymak istiyorsanız, gibi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Yapay zekanın tarihçesi ve gelişim süreci 12. yüzyıla dayanıyor. Yani bundan tam olarak 9 adet 100 yıl öncesinden tarihe giriş yaptı ve hala gelişmeye devam ediyor.
Sizce de 2012’de Apple Siri’yi ilk defa tanıttığı günden günümüze kadar, Siri çok değişmedi mi? Başlardaki inanılmaz zekası bizi o kadar şaşırtıyordu ki bir teknoloji ancak bu kadar geliştirilebilirdi. (mi acaba?) Elbette bu yapay zekayı geliştirenler ve bu alanda hizmet veren insanlar bunun daha da geliştirilebilir ve hatta sonsuz bir şekilde geliştirilebileceğini biliyordu. Ancak bizler, yani teknolojiden sonuna kadar yararlanmak isteyen herkes, bunun devasa bir şey olduğunu ve zaman zaman da daha fazla ilerleyemeyeceğini düşündük. Yani Siri daha fazla ne yapabilirdi ki?
Siri’nin başta hiç duyguları yoktu. Sorularımız ve onun da bu sorularımıza karşılık “kısmen” detaylı cevapları vardı. Şimdi ise biraz daha duygularını ekleyerek cevap verebiliyor.
Mesela şaşırıyor, üzüldüğünü dile getiriyor, sorulan soruya bir cevabı olmadığı için kendini mahçup hissettiğini söylüyor ve yeni bir arama için yönlendiriyor.
Sanal Asistanların Kullanımı Giderek Artıyor ve Kullanım Amaçları Çeşitleniyor
Sanal asistan, sesli asistan ya da akıllı asistan… Birçok markanın farklı tabiri var ancak hepsi aynı yapay zekanın ürünü ve amaçları da öyle: “İnsan hayatını kolaylaştırmak.”
Business Insider UK’de Senior Teknoloji Araştırmacısı Sam Shead’e göre sanal asistan henüz ofis hayatı için tam anlamıyla kullanışlı değil, ancak bunun ofis hayatına uyarlanması çokta zaman almayacak.
Amazon, çok yoğun çalışma temposu olan çalışanlar için sıradan fakat zaman alan işleri otomatikleştirmek isteyenler için Alexa for Business’ı, Kasım 2017’de tanıttı ve bu sanal asistan zekasının mükemmel bir çözüm olduğuna inanıyor.
Alexa for Business’ın özellikleri sadece toplantıları ayarlamak değil, dahası için linke tıklayabilirsiniz.
Sanal Asistan (Sesli Asistan) Ofis İdaresinde Ne Kadar İyi Olabilir?
Eğer ofis idaresi derken toplantı saatlerini ayarlamak, toplantıya kimlerin dahil olacağını belirtmek gibi maddeler ise birçok sanal asistan bunu yapabiliyor. Ancak sanal asistanlarınıza diğer “ciddi” konularda henüz çok fazla güvenmeseniz daha iyi olabilir.
PwC İngiltere, AI Yöneticisi Rob McCargow’a göre, sesli asistanlar, dikte gibi metin temelli asistanlar kadar güvenilir olmayabilir. Sesli asistanların yüz ifadelerini okuma ya da ağız hareketlerinin çıkardığı haritayı yorumlama gibi birçok etkeni ve sonucu bulunuyor ve henüz bu aşamalar %100 doğru sonuç getirmediğinden, müşterilerinizi borçlu çıkaracak ya da şirketinizi iflasa götürebilecek finansal yanlış işlemler yapmamak adına, bir süre sadece temel ofis işlerinizi sesli asistanlarınıza yaptırmak daha faydalı olabilir.
Sanal Asistan Kullanımından Vazgeçmeyin
Sanal asistanların, önündeki en büyük engellerden biri olarak görülen “arka plandaki sesi algılama” problemi her ne kadar geliştirilse, henüz onlarla kimin konuştuğunu tam olarak tespit edemiyorlar.
Yapay zeka yaratıcılarından Samim Winiger’e göre bu asistanların tam olarak doğruyu “henüz” gösterememesi, onları kullanmayı bırakmanız anlamına gelmiyor. Son 1 sene de bile gelişimlerini ve çıkan araştırma sonuçlarına bakarsak, yapay zeka ve ürünleri beklediğimizden çok daha hızlı bir şekilde geliştiriliyor. Bu ürünlerin kullanılmaya, öğretilmeye ihtiyacı var.