Arama sonuçlarınız
sabah nasıl erken uyanılır

Sabah Nasıl Erken Uyanılır

Birçoğumuz için sabah erken uyanmak bir zulümdür. Sabahları alarmını en az bir defa ertelemeyen, sabah erkenden uyanıp güne erken başlama ütopyasını yaşayabilen kaç kişi vardır? Siz de “ben sabah insanıyım. Güne 1 saat yoga yapmadan başlayamıyorum” diyenlere sinir olmuyor musunuz? Kendi kendinize “Aslında istesem ben de kalkarım” diyorsanız bu yazı tam size göre. Güne erken ve zinde başlayabilmeniz için gerekenleri sizler için araştırdık. Sabah nasıl erken uyanılır artık biliyoruz! Denendi %100 çalışıyor 🙂

Uyumadan Önce

Uyku kaliteniz düşük olursa sabahları uyanmanız da doğal olarak güçleşir. Bu nedenle ilk iş gece güzel bir uyku çekmenizi sağlamanız.

1- İyi alışkanlıklar edinin

sabah nasıl erken uyanılır zararlı alışkanlıklardan kurtulma

  • Uyumadan birkaç saat öncesinde kafein ve alkol tüketiminizi kesin.
  • Akşam yemeğinde ağır yemekler yemekten kaçının. Vücudunuz yediklerinizi sindirmeye çalışırken iyi uyuyabilmeniz neredeyse imkansız.
  • Tablet, Televizyon, Cep Telefonu gibi cihazlardan uyumadan önceki son 1-2 saat uzak durun. Araştırmalar, ekran ışığı ve radyasyonun uyku kalitesini düşürdüğü gibi baş ağrılarına da neden olduğunu belirtiyor.
  • Sigara içenlerin içmeyenlere göre çok daha uzun sürede uykuya dalabildiğini biliyor muydunuz?

2- Uyku öncesi dinlendirici aktiviteler yapın

uyumadan önce kitap okumak

Uyku öncesi için seçtiğiniz aktiviteler uyku kaliteniz açısından oldukça önemlidir. Kitap okumak ya da yapboz oynamak dinlendirici aktivitelerken, bilgisayar oyunu oynamak beyninizin daha da yorulmasına neden olacaktır.

  • Uyku öncesi çalışmayın. Stres ve planlama gerektiren her iş sizi uyanık tutacaktır.
  • Televizyon da aynı şekilde bir heyecan aracıdır ve uyumadan önce uzak durulması gerekir.
  • Uyumadan önce kitap okumak, yazı yazmak ya da eşiniz/arkadaşınız ile sohbet etmek uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca klasik müzik gibi dinlendirici müzikler dinlemek de oldukça faydalıdır.
  • Kuzu saymak efsane değil. Uyku öncesi mental aktivitelerde bulunmak yorulmanızı ve uykunuzun gelmesini sağlayacaktır.
  • Pozitif şeyler düşünün. Stres beyninizi uyanık tutar.
  • Uyumadan önce meditasyon yapabilir, beyninizi dinlendirecek ve sizi uykuya hazırlayacak delta dalgaları içeren müzik setleri dinleyebilirsiniz.
  • Derler ki her kim güzel bir hikaye dinlerse, o gece bebekler gibi uyurmuş. Uyku öncesi hikayeleri/masalları dinlemek isteyen kuzucukları şöyle alalım:

3- Uyku alanınızı geliştirin

sabah nasıl uyanılır rahat uyku

Yatağınızın rahatlığı, yatak odanızın yerleşimi, yatağınızın yeri gibi etmenler sabah uyanamama nedeniniz olabilir.

  • Yatak seçiminiz uyku kaliteniz için hayati önem taşır. Sırtınızı destekleyen, anti bakteriyel yatakları tercih etmenizde fayda var. Ya da en azından
  • Oda sıcaklığına dikkat edin. Ortam ne çok sıcak ne de sabah yataktan çıkmanızı zorlaştıracak kadar soğuk olmalı.
  • Dış sesleri mümkün olduğunca elemine edin. Uyurken televizyonu açık bırakmayın, mümkünse sokak seslerinden korunmak için camları kapatın. Beyaz gürültü üreten cihaz ya da aplikasyonlardan kullanabilirsiniz.
  • Sivrisinek gibi gece uykunuzu bölecek etmenlerden korunun
  • Uyurken odanın mümkün olduğunca karanlık olduğundan emin olun. Parlak ışıklar sizi uyanık tutar.
  • Yatağınızda uyku haricinde zaman geçirmemeye çalışın. Yatağa mümkün olduğunca yalnızca uyuyacağınız ya da uyku öncesi kitap okuyacağınız zaman geçin. Bir şeyler izlemek, oyun oynamak vb aktiviteleri başka bir odada gerçekleştirin.
  • Sabah giyeceklerinizi ve çantanızı akşamdan hazırlayın. Böylece sabah “Bugün ne giyicem?” stresiyle uyanmaktan kurtulursunuz.

3- Bir rutin yakalamaya çalışın

sabah nasıl erkken uyanılır uyku saati

Uyuduğunuz ve uyandığınız saatleri mümkün olduğunca bir rutine bağlarsanız vücudunuzun kısa bir sürede ritme ayak uydurmaya başladığını görebilirsiniz. Hafta sonları dahil uyku düzeninizi korumaya özen göstermenizde fayda var.

  • Uyumanız gereken süre yaşınız, cinsiyetiniz gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Ancak yetişkin bir bireyin ortalama 7-9 saat uyuması gerekiyor.
  • Uyku hormonu dediğimiz Melatonin gece 23:00 ile sabah 05:00-07:00 saatleri arasında salgılanır. Bu nedenle gece bu saatlerde uyumamız kolaylaşır ve hormon salgılanması durduğunda Malatonin uyanmamıza yardımcı olur.
  • Uyku düzeninizi aniden değiştirmeyin. Örneğin her gün 15 dakika daha erken uyuyabilir ya da her sabah alarmınızı bir önceki sabaha göre 15-30 dk erkene kurabilirsiniz.

Uyanma

1- Doğru çalar saati seçin

doğru çalar saati seçmek

Alarm seçimi tamamen kişiye göre değişmektedir. Kimi bol gürültülü eski tip alarmlar ile, kimi radyo, kimi sevdiği bir şarkı ile kimi de kademeli olarak daha iyi uyanabilir. Belki de titreşimli yastık ve bileklikler sizin için idealdir.

  • Sizin için doğru alarmı bulmak tamamen deneme yanılmaya bağlı olacaktır. Ama pahalı cihazlar almadan önce arkadaşlarınıza danışmanızı ve bir iki tanesini denemenizi tavsiye ederiz.
  • Aman komşulara dikkat. Siz uyanacaksınız diye tüm sokağın sabah huzurunu kaçırmaya gerek yok. Optimum desibeli bulacağınızı biliyoruz.
  • Uyumadan önce alarmınızı kurduğunuzdan emin olun.
  • Artık sabahları siz uyanmadan kahvenizi hazırlayan, durdurmak için önce yakalamanızı gerektiren, sabah sabah parmak dansı yaptıan, hedefe ateş ettiren, size iq testi çözdüren, su fışkırtan, güzel kokular yayan, hatta siz uyanana kadar sizi aşağılayan çalar saatler bulmak mümkün.

2- Alarmı yatağınızdan uzak bir yere koyun

sabah erken uyanmak için alarmı uzak bir yere koymak

Uykucuların vazgeçilmez refleksidir alarmı kapatıp ya da erteleyip uykuya devam etmek. Alarmı kapatmak için yatağınızdan kalkmanız uykuyu terk edebilme olasılığınızı arttıracaktır.

  • Hatta odanın farklı yerlerine 5-10 dakika aralıklar ile kurulmuş alarmlar yerleştirebilirsiniz.
  • Alarmı uyanmanız gereken saatten 10-15 dakika önceye kurun.
  • Özel öneri: sesinden nefret edeceğiniz, güne asla öyle bir sesle uyanmak istemeyeceğiniz eski tip bir alarmlı saat alın ve onu uyanmanız gereken saatten 5 dakika sonrasına kurup, koridor veya diğer oda gibi mümkün olduğunca uzak bir yere yerleştirin. Sabah o sesi duymamak için zamanında kalkıp gidip alarmı susturmak durumunda kalacaksınız.

3- Bir arkadaş ya da aile ferdinden yardım isteyin

sabah arayıp uyanndırma

Birlikte olduğunuz kişi ya da ev arkadaşınız sabah erken uyanmakta zorlanmıyorsa ondan sizi uyandırmasını isteyebilirsiniz. Yalnız yaşıyorsanız da erken kalkan bir arkadaşınız ya da bir aile ferdinden sizi aramasını rica edebilirsiniz. Sabahları güne sevdiğiniz bir kişi ile iletişim kurarak başlamak gün içerisindeki motivasyonunuzu da olumlu etkileyecektir.

4- Alarmınız çalmadan önce uyanırsanız hemen yataktan çıkın

Uyku hormonu ve günlük rutinimizin de etkisiyle bazen alarm çalmadan bir süre önce uyanabiliriz. Bunu vücudunuzun uyanmaya hazır olduğu yönünde bir işaret olarak görün ve hemen kalkın. Eğer alarm çalana kadar biraz daha uyumayı düşünüyorsanız kendinizi daha da fazla uykulu hissedeceğinizi unutmayın.

Uyanık Kalmak

1- Odanızı aydınlatın

sabah uyanmak için yatak odasında güneş ışığı

Aydınlık bir odada vücudunuz kendiliğinden uyanır. Perdelerinizi açık tutun ve Güneş’in uyanmanıza yardım etmesine izin verin. Sabah çok erken uyanıyorsanız, yaşadığınız yer güneş ışığı almıyorsa ya da hava kasvetli ve karanlıksa zamanlayıcısı olan bir lamba ya da başucunuza gün doğumu simülatörü alabilirsiniz.

2- Hareket Edin

sabah egzersizi

Uyandığınızda hızlıca yataktan çıkın ve hareket edin. Biraz sabah egzersizi daha keyifli bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır. Biraz yoga, jimnastik, esneme hareketi yapın ya da biran önce sabah rutininize başlayın. Sabahları esneme hareketleri yapmak kaslarınızın ısınması ve güne hazırlanması için oldukça önemlidir.

3- En kısa zamanda kendinizi duşa atın

sabah duşu

  • Sabahları limon, mentol gibi esansları olan sabunları kullanmanız zihninizin kendine gelmesine yardım edecektir.
  • Uyanır uyanmaz yüzünüze soğuk su çarpın
  • Sabah duş alamıyorsanız bir parça mendile biraz mentol damlatarak koklamayı da deneyebilirsiniz. Aromaterapi kokuları veren çalar saatleri de kullanabilirsiniz.

4- Sıcak ya da soğuk bir şeyler için

erken uyanmak için sabah kahvesi

Uyanır uyanmaz bir bardak su içmek vücudunuzu çalıştıracaktır. Daha sert bir şeylere ihtiyacınız varsa çay, kahve ya da ılık limonlu suyu da deneyebilirsiniz. Kalkıp kahve yapmaya gitmeye üşeniyorsanız kahve makinanızı odanıza alabilir ve saatini uyanacağınız saate kurabilirsiniz.

Günaydınlar!

plazacubes 

 

(Visited 1.178 times, 1 visits today)

Listeleri Karşılaştır