Arama sonuçlarınız
startuplarin-en-cok-yaptigi-8-hata

Startup’ların En Sık Yaptığı 8 Hata

Startup kurmak için yıllarca çalıştınız, araştırdınız ve belki de normal birinden daha fazla çalıştınız. Bir yandan yeterli sermaye elde edebilmek için bütçe planlaması yaptınız, bir yandan da “daha farklı nasıl olabilir; kullanıcıları bu proje ile daha çok nasıl mutlu edebilirim; bu projeyi, kitlesi için alışkanlık haline nasıl getirebilirim.” gibi soruların cevaplarını bulmaya çalıştınız.

Yolun sonunda girişiminiz, yüzlerce startup fikrinden herhangi biri olmaktan çıkıp somut bir varlık temsil etmeye başladıysa…

O büyük araştırmalardan ve bütçe planlamalarından sonra tüm çabalarınızın boşa gitmemesi için en sık yapılan 8 startup hatasını sizlerle paylaşalım dedik.

1. Plansızlık

Fikriniz bu zamana kadar hiç kimsenin aklına gelmemiş olabilir ya da sizinki diğerlerinden çok daha farklı olabilir. Ama işin başında planlamayla değil, sadece fikriniz ve bütçeniz ile işleri idare etmeye alışırsanız, sadece startup kurmak ile kalırsınız.

Plansızlık genellikle girişimcilerin en kötü alışkanlıklarından biridir. İşte size bir kalem ve kağıt ile birlikte almanız gereken notlar. Yalnız baştan söyleyelim, tüm bu soruların cevapları sizde…

  • İdeal müşteriniz kim? Onlara nasıl ulaşabilirsiniz?
  • Her ay başında bütçe planlaması yapıyor musunuz? Yoksa ay sonu geldiğinde eksi bakiye ile işleri idare etmeye mi çalışıyorsunuz?
  • Kısa vadede planlarınız neler? Uzun vadede elde etmek istedikleriniz neler?

startup-planlama

2. Teknolojiden Yeterince Faydalanmamak

Teknolojiye yatırım yapmak ya da “teknoloji ile” yatırım yapmak ilk aşamada sadece “harcama” gibi görünse de uzun vadede startup’ınız için büyük avantaj sağlayacaktır. Doğru teknolojiyi kullanarak sadece zamandan değil, aynı zamanda harcayacağınız paradan da tasarruf edebilirsiniz.

Fikrinizi destekleyecek ve size zaman tasarrufu ettirecek uygulamalar arasında, bir yandan zamanınızı daha iyi yönetmenizi, bir yandan da daha koordine ve efektif çalışmanızı sağlayacak mail programı ya da web tasarım programları bulabilirsiniz.

startup-teknolojiden-yararlanmak

3. Fikrin, Hizmetin ya da Ürünün Yanlış Kitleye Pazarlanması

Pazarlama seviyesine gelmeden önce tanımanız ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gereken en önemli faktörlerin başında “hedef kitle” geliyor.

Tüm kuralları baştan sona uyguladınız ve parlak fikirlerinizi bir araya getirdiyseniz, artık pazarlamaya başlayabilirsiniz. Hatta pazarlama aşaması kusursuz olabilir ve her şeyi yapılabilecek en iyi seviyede gerçekleştirmiş olabilirsiniz.

Ama bir saniye…

Ya mükemmel, akıllı, süper, muhteşem pazarlamanızı tamamen yanlış bir kitleye yanlış bir zamanda iletiyorsanız? Hedef kitlenize öğlen menülerinizde indirim olduğunu neden mesai saatlerinin bittiği saatte bildiresiniz ki?

Pazarlamanızı yaptığınız mecra tamamen yanlış olabilir ya da en basitinden web sitenizin tasarımı bile yanlış hedef kitleye hitap ediyor olabilir.

Sizin için ve aynı zamanda startup’ınız için önerimiz, pazarlama faaliyetlerine başlamadan önce hedef kitlenize testler ya da anketler yoluyla ulaşmanız ve onların dikkatini çekecek faktörleri belirlemeniz.

startup-pazarlama-kitlesi

4. Gereğinden Fazla Harcama Yapmak

Harcama yapmaktan değil, gereğinden fazla harcama yapmaktan vazgeçmelisiniz.

Özellikle startup’ınızın kurulum aşaması ve kurulduktan sonraki büyüme evrelerinde yolunuza çıkan tüm sorunları para ödeyerek çözmeye çalışabilirsiniz.

Bunu yapmamanızı şiddetle öneriyoruz. Bütçenizi çok disiplinli bir şekilde belirlemediyseniz ya da henüz bütçe planlaması yapmadıysanız, ay sonunu getiremeden sahip olduğunuzdan daha fazla para harcayabilir ve uzun vadedeki planlarınızı ertelemek zorunda kalabilirsiniz.

startup-gereginden-fazla-harcama-yapmak

5. Gerektiği Kadar Harcama Yapmamak

Diğer önemli bir bütçe meselesi ise, gerektiği kadar harcama yapmamış olmanız olabilir. Eğer “şimdi” yapmanız gereken bir harcamanız var ve bu bütçeyi sırf “tutumlu” olmak için erteliyorsanız, kendi startup’ınızdan vazgeçiyor olabilirsiniz.

Pazarlama araştırması ya da ihtiyacınız olan bir ekip arkadaşı için gerekli olan bütçe, ertelenmemesi gereken faktörlerden yalnızca ikisi.

startup-gereken-harcamayi-yapmamak

6. Dijital Mecradan Yeterince Yararlanmamak

Dijital mecraların hizmet sektörüne etkisi ve yeni teknolojileri kullanarak gerçekleşen büyümeler küçümsenemeyecek ölçüde önemli bir gerçek.

Dijital mecralarda markanızın/ürününüzün/girişiminizin pazarlamasını yürütmek, doğru hedef kitleye pazarlama yapmak kadar önemli.

  • Sosyal medya ya da Google gibi dijital mecralar sizin pazarlama kanallarınızdan biriyse, reklamlarınızın hedef kitlesine ve bu kitlenin yaşadığı bölgeye kadar birçok hedeflemeyi doğru yapmanız gerekebilir.
  • Web sitenizdeki metinlerin boyutu çok küçükse veya font seçiminde yanlış bir tercih yaptıysanız, bu konuda bir iyileştirme yapmanız oldukça önemli.
  • Sizin hedefiniz Instagram kitlesi ise Facebook üzerinden destanlar yazıp, paylaşmanızın ne önemi olabilir?

Eğer siz de bir Steve Jobs ya da Mark Zuckerberg olmak istiyorsanız ve aynı zamanda en az onlar kadar başarılı olmak istiyorsanız başarılı CEO’ların girişimciler için verdiği tavsiyelere mutlaka dikkat etmelisiniz. Daha önceden kimse Facebook’ta vakit geçirmeye ihtiyaç duymazken, neden bir anda sosyal medyada zaman geçirmeye ve ona bağımlı olmaya başladık?

Kısacası, startup’ınızın kitlesi ve bu kitleye ulaşacağınız kanal, pazarlama stratejinizin çok önemli saygıdeğer iki faktörü.

startup-sosyal-medyanin-gucu

7. Görev Dağılımı Yapmakta Başarısız Olmak

Uzun zamandır hayalini kurduğunuz şirketi, sonunda kurmayı ve faaliyete geçirmeyi başardığınız zaman her şeyi ile ilgilenmek istemenizi, en azından hevesinizi anlayabiliyoruz.

Satış, finans, pazarlama, insan kaynakları… İstiyorsunuz ki her şeyiyle siz ilgilenesiniz. Ya da sadece her şeyi kontrol etmeyi seven birisiniz.

Eğer siz de startup’ınızda görev dağılımına yer vermeyi denerseniz, işlerin ne kadar hızlı ve kaliteli bir şekilde ilerlemeye başladığını görebilirsiniz!

startup-takim-calismasi

8. Rakip Analizi Yapmamak ya da Rakipleri Küçümsemek

Startup’ınızı kurduğunuz zaman, o kadar çok işle meşgul oluyor ve “yapılması gerekenler” listesine o kadar somut maddeler ekliyorsunuz ki, rakiplerinizin neler yaptığına bakmayı bazen unutabiliyor ya da ihmal edebiliyorsunuz.

En kötüsü de, bazen bir rakibinizin olduğunu ve aynı ürün için aynı sahada yarıştığınızın farkında olmayabiliyorsunuz. Markanızın daha farklı ve daha fazla tercih edilebilir olması için pazarlama stratejinizde bu konuyu önceliklendirebilirsiniz.

startup-rakip-analizi

 

(Visited 35 times, 1 visits today)

Listeleri Karşılaştır