Günümüzün En İyi CEO’larından Girişimcilere Yönelik 10 Tavsiye
12 Aralık 2017, 11:03 AM
Bugüne kadar birçok girişimcilik örneği ile karşı karşıya gelip, hayran kalıp, en nihayetinde de kendi girişim hikayenizi yazmak istediğinizi biliyoruz. Aldığınız her ilham, doğru yer ve zamanda kullanıldığı sürece, sizin için hem yol gösterici hem de yol belirleyici olmaya devam edecektir.
Küçük bir girişim hayalinden başlayarak, yolda gördüğü tüm fikirleri teker teker toplayıp, şimdilerde adından büyük büyük bahsettirmeyi başaran CEO’ların neler yapmadığını biliyor muydunuz?
1. Yetki Vermekten Korkmadılar
1 Ocak 1979 yılında Microsoft’u kuran Bill Gates, şimdilerde birçok şirketi satın alabilecek güce sahip şirketi kurduğunda sadece 20 yaşındaydı.
Bill Gates’e göre uzun vadede hedeflediği başarıyı elde etmek isteyen girişimci, çalışanlarına karar verme yetkisi verebilen girişimcidir.
2. İnançlarını Asla Kaybetmediler
Girişimcilik özelliklerine yeterince sahip olan Steve Jobs, 21 yaşındayken ailesinin garajını kendi çalışma ortamı haline getirerek Steve Wozniak (24) ile Apple’ı kurduğunda, Apple’dan ayrıldığında ve tekrardan Apple’a döndüğünde hiçbir zaman kaybetmediği tek bir şey vardı, o da Apple’ın gerçekten çok başarılı bir girişimciliğe dönüşeceğiydi.
3. Kendi Potansiyellerini Diğerleriyle Karşılaştırmadılar
2005 yılında, 19 yaşında olan Pete Cashmore tarafından kurulan Mashable, 2009 yılında Time dergisi tarafından “sosyal medya” alanında tek durak noktası olarak tanımlanan dijital medya şirketidir.
Pete Cashmore, girişimcilere; diğer her şey ile karşılaştırma döngüsüne girip, var olan enerjilerini bu noktaya yoğunlaştırmaktansa, en çok sevdikleri şeyi bulmalarını ve onu yapmalarını öneriyor.
4. Gelişimlerini Sabitleyip, Bir Kenara Çekilmediler
24 yaşında web yazılım şirketini kuran Elon Musk, kendi girişimcilik motivasyonunu, elde ettiği başarıyla asla yetinmemesine borçlu olduğunu söylüyor. Uzay taşımacılığı şirketi olan SpaceX’in, şu anda 20 milyar dolardan daha fazla değeri olduğunu biliyor muydunuz?
Ünlü girişimcinin, en önemli motivasyon kaynağı, kendi kendine sürekli feedback vermesi, gelişimini artırarak devam ettirmesi ve fırsatları her zaman doğru bir şekilde değerlendirmesi.
5. Takım Çalışmasının Gücünü Küçümsemediler
192 ülke ve 33 bin şehirde 800 binin üzerinde kiralık mekan seçeneği sunan Airbnb, 2008 yılında Brian Chesky tarafından faaliyete geçirildi. 300 çalışanı ile yüz yüze geçirdiği iş görüşmesinde, girişimci ve yönetici arasındaki en büyük farkı ortaya çıkaran Chesky, çalışanlarının yönetilmesinden çok, takım çalışmalarının güçlenmesi gerektiğine inandı.
6. İnsanlarla Öylesine Tanışmadılar, Network’lerini Geliştirdiler
Marissa Mayer, 24 yaşındayken, Google’da çalışan ilk kadın mühendisti.
Marissa Mayer’ın Yahoo’nun CEO’su olarak girişimcilere her zaman önerdiği şey, zeki ve etkili karakterler ile network oluşturmaları.
7. Ertelemediler
Instagram’ın co-founder’ı Kevin Systrom, eğer bir anda gelen bir fikriniz varsa, onu hayata geçirmek için en uygun anın “şimdi” olduğunu vurguluyor. Küçük ve ani gelen bilgilerin, bir sonraki adımda büyük projelere dönüşebileceğini de asla vurgulamaktan çekinmiyor.
8. Risk Almaktan Korkmadılar
19 yaşında Harvard Üniversitesi’ne giden Zuckerberg’in Facebook’u okul yurdunda bulduğunu ve geliştirdiğini biliyor muydunuz?
Mark Zuckerberg, girişimciliğin temelini oluşturan risklerin her zaman var olacağını olacağını söylüyor fakat aynı zamanda, bu risklerin, durgun bir şekilde ilerleyen girişimi canlandırdığını da ekliyor.
Risk alın ve asla pes etmeyin.
9. Her Tavsiyeye Kulak Asmadılar
20’li yaşlarında çeşitli uygulamalar geliştirmeye başlayan Pinterest co-founder ve CEO’su, en nihayetinde çocukken en sevdiği şeyin (koleksiyon yapmak) uygulamasını geliştirdi.
Ben Silbermann de dışarıda ve dijital ortamda çok fazla tavsiyenin olduğunu ve her tavsiyenin her girişim için uygun olmadığını belirtiyor.
10. İsteklerinden Asla Vazgeçmediler
Spotify kurucusu ve CEO Daniel Ek’in 14 yaşında ilk şirketini kurduğunu ve 23 yaşına geldiğinde milyarder olduğunu biliyor muydunuz?
Müzik tutkusundan asla vazgeçmeyen CEO, tutkularınızı takip etmenizi ve sevdiğiniz şeyleri işe dönüştürmenizi tavsiye ediyor.