Yabancı Dil Öğrenmede En Etkili 13 Yöntem
31 Mayıs 2017, 17:52 PM
Bayram tatiline 3 hafta kala yeni bir dil öğrenip o dilin konuşulduğu ülkede hem tatil yapıp hem pratik yaparak öğrendiğiniz dili geliştirmek istemez misiniz? Evet, yanlış okumadınız. 3 hafta gibi kısa bir sürede öğrenmek istediğiniz bir dili temel düzey seviyede konuşacak, okuyacak ve anlayacaksınız. Elbette öğrenme süreniz, ana dilinize ve bildiğiniz diğer yabancı dillere bağlı olarak farklılık gösterecek. Biz 3 hafta ile ortalama bir süreden bahsediyoruz.
Dil öğrenmek için illaki bir kursa mı gitmeliyim? Dil kursları genelde öğrenme hızı en yavaş olabilecek öğrenci baz alınarak ders verir. Bu size zaman kaybettirebilir. Ayrıca herkes için dil öğrenme yöntemi farklılık gösterebilir. Kişiye özel kurslar tabi ki dil öğrenmede size yardımcı olacaktır ancak size sunduğumuz buna alternatif bir yöntem. Burada iş size düşüyor. Aşağıda bahsettiğimiz yöntemleri deneyin. Japon Kaizen felsefesine göre eğer bir şey öğrenmek istiyorsanız çalışma eylemini düzenli ve sürekli, yani istikrarlı ve artan bir şekilde yapmalısınız. 30’dan fazla yabancı dil bilen Richard Simcott’un da dediği gibi dil öğrenmede önemli olan tutarlı olmak ve size en uygun yöntemi seçmek. Programınızı aksatmayın, pozitif olun ve ne olursa olsun asla pes etmeyin.
İşte size muhteşem 13 ipucu;
- Öncelikle öğrenmek istediğiniz dile karar verin. Kimileri ziyaret etmek istediği ülkeler için o ülkenin dilini öğrenmek ister, kimileri iş için, kimileri hobi amaçlı. Amacınızı belirleyin.
- Öğrenmek istediğiniz dilde en çok kullanılan 100 kelimeyi ezberlemekle işe başlayın. Ve bu kelimeleri yeni öğrendiğiniz cümle kalıplarında tekrar tekrar kullanın.
- Dil öğrenmede bir diğer önemli konu ise görsel ve işitsel zekayı aynı anda kullanabilmek. Amerikan Psikoloji Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre yeni bir dil öğrenmede görsel ve işitsel zekayı aynı anda kullanan insanların öğrenme hızları sadece görsel ya da sadece işitsel zekayı kullanarak öğrenenlere göre çok daha fazla. İşte bu noktada sizlere Memrise uygulamasını öneriyoruz. Duolingo uygulaması gibi tek düze olmayışı ve Babbel’den farklı olarak ücretsiz bir şekilde uygulamanın bir çok özelliğinden yararlanılabilmesi, bu uygulamayı diğerlerinden farklı kılıyor. Memrise, size bir çok farklı dili multimedya kartlarıyla öğretirken, yeni öğrenilen kelimelerin ve cümlelerin telaffuzunu da sunuyor. Uygulama %100 ücretsiz olmasa da, ücretsiz yararlanabileceğiniz kısmı size öğrendiğiniz yeni dilde uzunca bir yol kat ettirecek. Sabah kahvenizi içerken ve gün içinde fırsat buldukça uygulamayı kullanın.
- Öğrenmek istediğiniz dili hayatınız bir parçası haline getirmelisiniz. Metroda, otobüste, yolda, Pod-cast dinleyebilirsiniz. radiolingua.com ve languagepod101.com gibi web sitelerinde ücretsiz yararlanabileceğiniz sesli eğitimler ve günlük konuşma örnekleri mevcut.
- Evinizi, odanızı, mutfağınızı, masanızı yapışkan notlarla doldurun. Masa, ayna, lamba, tabak dahil her eşyanın üstüne onların yeni öğrendiğiniz dildeki anlamını yazın.
- Akşam yatmadan önce, gün içerisinde öğrendiğiniz kelimeleri ve cümle kalıplarını tekrar edin. Notre Dame Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırmaya göre uyumadan önce yapılan çalışmanın öğrenmede en etkili yöntem olduğu tespit edilmiş.
- Küçük bir not defteri edinin. Gün içerisinde öğrendiğiniz kelimeleri, öğrenmek istediğiniz kelimeleri ve cümle kalıplarını sürekli not edin. Unutmayın, dil öğrenmek bir süreç ve bu süreci eğlenceli hale getirmek sizin elinizde.
- Her dil ait olduğu kültürün bir ürünüdür. Dolayısıyla o kültürü tanımak ve anlamaya çalışmak dil öğrenmede hevesinizi arttıracağı gibi, ifade kalıplarını da anlamanıza yardımcı olacaktır. Öğrenmek istediğiniz dilin konuşulduğu ülkeden dizileri, filmleri yine o dile ait altyazıyla izleyin. Bu sayede o dili konuşan insanların günlük hayatta, iletişim içerisinde verdikleri tepkileri analiz etme imkanınız olacak. Karakterlerin konuşmalarını taklit edin ve yakalayabildiğiniz cümleleri tekrar edin. Bu sayede ayna nöronlarınız harekete geçecek ve öğrenme süreciniz hızlanacak.
- Not defterinize günlük birer cümle ile o dile ait önemli kişilerden alıntılar yazabilirsiniz. Bu, bir yandan motivasyonunuzu arttırırken diğer yandan da sizi kültürel anlamda geliştirebilir. Örneğin psikolojiyle ilgilenen ve Almanca öğrenen biri her gün not defterine Sigmund Freud’dan birer Almanca alıntı cümlesi yazabilir.
- O dilde söylenen şarkıları dinleyin. Sözlerini ezberlemeye çalışın. Bu sayede öğreniyor olduğunuz dili işitsel olarak desteklerken, aynı zamanda yeni kelimeler öğrenmiş olursunuz.
- Mümkünse o dilin konuşulduğu ülkeyi ziyaret edin. Yeni bir dil öğrendiğimizde belleğimizde bu dille alakalı yeni bir dosya açıldığını hayal edin. Belleğimizde ana dilimize ait dosyanın kapladığı alan, yeni öğrendiğimiz dile ait dosyanın kapladığı alana göre çok daha büyüktür. Düşünmeye başladığımızda bu boyutu büyük olan dosya dominant çıkar ve böylece düşünme anadilde gerçekleşmiş olur. Bu sebeple birisi bize İngilizce bir şey söylediğinde anlarız. Cevap vermek için anadil ile düşünürüz. Sonra bu düşündüğümüz cümleleri İngilizce’ye çevirmeye kalkarız. Bunun önüne geçmek için yeni öğrendiğimiz dilde kendimizi ifade edebilecek daha çok kalıp öğrenmeliyiz. Yeni öğrendiğimiz dil için açılan dosyanın boyutunu ne kadar büyütebilirsek o dilde düşünmek o kadar mümkün olur. Bunun için de o dilin konuşulduğu ülkede vakit geçirmek öğrenme sürecinde önemli bir etkiye sahiptir. Günlük hayatta, sokakta, markette o dili konuşan insanların içinde bulunmak doğal öğrenme sürecini hızlandıracak ve beynimiz kendiliğinden duyduğu bu kalıpları algılamaya, ayrıştırmaya ve anlamlandırmaya başlayacaktır.
- Yeni öğrendiğiniz dili hobilerinizin bir parçası yapın. Yemek yapmayı seviyorsanız, haftada bir kez internetten o dilde yazılmış bir tarif bulun. Bu sayede yeni ve farklı alanda kelimeler öğrenmiş olacaksınız. Futbol maçı izlemeyi seviyorsanız, maçları o dilin konuşulduğu ülke kanalından izleyin.
- Ana dili, öğrenmek istediğiniz dil olan insanlarla iletişime geçin. italki.com, busuu.com ve lang-8.com gibi web siteleri size bu konuda yardımcı olacaktır. Bu sitelerde kendinize dil partnerleri bulabileceğiniz gibi, ücret karşılığı konuşma eğitimleri de alabilirsiniz.
Alman ikiz kardeşlerin 1 haftada nasıl iletişim kuracak düzeyde Türkçe öğrendiğini anlatan bu video, size motivasyon kaynağı olsun.