Arama sonuçlarınız
Hashtag Kullanma Kılavuzu - Blog

Hashtag Kullanma Kılavuzu

“O kare gibi bir işaret var, sonrasında da bir kelime ya da cümle geliyor. Nedir o?” 

Bu soruyu bir çocuktan ya da anneannenizden duyabilirsiniz! Ama aktif iş hayatındaysanız, sosyal medya kullanıcısıysanız “hashtag” olarak tabir edilen diyez işaretini görmemiş, duymamış, kullanmamış olmanız pek mümkün değil? Peki bu sihirli “kareyi” etkin kullanmayı biliyor musunuz?
Hashtag ya da “tabela”, temel olarak başında “diyez” olan bir etiket tanımlamasından oluşuyor. Aslında, pound ya da diyez işareti kullanarak video, görsel, mesaj ya da bir takım içerikleri gruplama, kategorize etme yöntemi,  80’lerin sonunda IRC’de kullanılıyormuş. Ancak popüler hale gelmesi 2007’de Twitter sayesinde. 2011 Ocak’tan itibaren Instagram, 2013 Haziran’dan beri Facebook ve günümüzde Pinterest, Google+ tarafından da yoğun biçimde kullanılıyor.

chris messina hashtag işareti tweet

Twitter’da, sonrasında da sosyal medyada “hashtag” kullanımının fitilini ateşleyen tarihi tweet!

Günümüzde “hashtag” markaların sosyal medya kampanyalarının vazgeçilmezi, pazarlama stratejilerinin ayrılmaz bir parçası. Aradığımıza daha kolay ve çabuk ulaşmanın anahtarı. Bir konu hakkında yapılan yorumları listeleyebilmemizin yöntemi. Söylediğimizin yığınlar arasında kaybolup gitmemesi, ilgili başlık altında “görülebilmesinin” yolu, etkileşim kurmanın anahtarı…

kimler hashtag kullanıyor ve neden infografiği

Ancak, fark edilmenin, gündem oluşturmanın, hatta TT (Trending topic) olmanın yolu hashtag’i etkin kullanmaktan geçiyor.  İşte birkaç ipucu:

Mümkün olduğunca kısa, basit ve anlaşılır olmalı:  

Birden çok kelime olduğunda, biliyorsunuz ara vermeden, aralara noktalama işareti koymadan birleşik olarak yazmalısınız. Bu sebeple çok fazla kelime kullanırsanız, uzayıp gider… Amacınız insanları korkutmak ya da kaçırmak değilse seçtiğiniz hashtag’in kısa ve öz olmasına dikkat etmelisiniz. Telaffuzu ve yazılması kolay kelimeler olmalı. Yazım hatası olasılığını es geçmeyin!

 

Doğru

Hatalı

#basitiyidir

#böyleuzpuzunolursakimseokuyamaz

Kullanıcıyla “konuşmalı” 

Duygulara hitap eden, kullanıcının etkileşim kurmak isteyeceği, katkıda bulunabileceği kelimeler seçilmeli. Bu yüzden hedef kitlenizi belirlemeli, onları iyi tanımalı, zevklerine, ilgi alanlarına hitap edecek, onları vuracak seçimler yapmalısınız. Örneğin yeni anne olmuşlara yönelik bir ürününüz varsa #annedemek gibi bir hashtag mutlaka ilgilerini çekecektir. Unutmadan, potansiyel kullanıcılarınızla iletişim için hashtag’i sona saklamak yerine cümle içinde geçirmek daha sıcak olacaktır:
“ Sizin için #annedemek ne demek, bizlerle bu etiketle paylaşın, anne-bebek seansımıza davetiye kazanın”

Zamanlama önemi:

Doğru zamanlama her şey için önemli. Yukarıdaki #annedemek örneğini sıradan bir gün yerine anneler günü sırasında kullanmak etkileşimi artıracaktır. Bu yüzden gündemi de takip etmeli, fırsatları değerlendirmelisiniz.

Rakam Kullanımı

Rakam kullanabilirsiniz pek tabi, ama ilk iki kurala dikkat ederek…

 

Doğru

Hatalı

#80lerdehayat

#1980

Türkçe karakter kullanımı sorun yaratabilir 

Hem aramalarda bulunması, hem de kullanıcılarda kafa karışıklığı yaratmamak açısından mümkün mertebe Türkçe karakter bulunan hashtag’lerden kaçınmak iyi olacaktır. Gerçi artık Türkçe karakterle yazılanlar da, örneğin #çocukolmak da, #cocukolmak da yazsanız aynı liste altında sıralanabiliyor. Siz en iyisi bir deneme yapıp, seçtiğiniz kelimeleri kontrol edin.

Abartnayın

Her sosyal medya mecrası için farklı stratejiler söz konusu olsa da işin sırrı abartmamak. Twitter için bir ya da iki hashtag kullanımı doğru bir stratejiyken (ki zaten 140 karakter sınırı varken fazlası zor), instagram’da (ki 30 hashtag’e kadar kullanılabiliyor) hedef kitle ile ilgili 6-8 hashtag ideal ve yeterli sayılıyor. Sonuçta spam olarak algılanmak istemezsiniz.  İlla daha fazla kullanmak istiyorsanız, yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Doğru

Hatalı

#secilmiskelimeler #etkinkullanim

#lütfen #her # bir #kelimeyi #etiketlemeyin

Tüm sosyal medya kanallarınızda aynı etiketi kullanın 

Tabi kafa karıştırmak istemiyor ve etkin olmak istiyorsanız!

Mevcut etiketler mi, özgünlük mü? 

Bu sorunun cevabı stratejinizde gizli.
Hashtagi kampanyanız ya da kısa dönem yarışma veya tanıtımınız için kullanıyorsanız, daha önce kullanılmamış,  özgün ifadeler kullanmak daha doğrudur. Aklınızdaki hashtagi aratarak, daha önce kullanılıp kullanılmadığını rahatça bulabilirsiniz. Diyelim Plaza-cubes olarak bir fotoğraf yarışmamız var, insanların ofislerinde çalışırken çekilmiş fotoğraflarını paylaşmalarını istiyoruz: #ofishallerim bunun için uygun bir hashtag olabilir.
Özgün bir etiket oluştururken yapabilecekleriniz:

  • Çalışma alanınızdaki, sektörünüzdeki insanların, şirketlerin kullandıkları terimleri, kampanyanızla ilgili kelimeleri ve ifadeleri listeleyin
  • Kullanmak istediğiniz sosyal medya mecrasında bu kelimeleri aratın, kullanımlara bakın
  • Instagram’da aramanızla ilgili gönderilerin sayısı da veriliyor, insanların ilgisini çekebilecek etkileyici hashtag’ler bulmanız için bu sayılar ipucu verecektir.

Ancak illa ki özgün hashtag’ler şart değil tabi ki. Amacınız, hali hazırda olan gruplar tarafından fark edilmek, tanınmak, dikkat çekmek ise mevcut etiketleri de kullanılabilirsiniz. Örneğin fotoğrafçılık yapıyorsam, çektiğim fotoğrafların ilgilenenlere ulaşmasını istiyorsam, #photographer, #portraitphotographer, #childphoto gibi ilgili hashtaglerle etiketlememden doğal bir şey olamaz.

Tamam doğru hashtag kullanımı önemli. Ancak, geri dönüş oranını takip etmek de bir o kadar önemli. Eğer kimse yorum yapmıyor, başlayan sohbete katılmıyor, linkleri ziyaret etmiyor yani kısacası etkileşmiyorsa bir yerlerde yanlış yaptınız demektir. Strateji değiştirmeniz gerekecektir.
Haydi ne duruyorsunuz? Doğru #hashtag sırrını çözmeye!  #DogruHashtag #DogruKitle #BolMusteri

(Visited 771 times, 1 visits today)

Listeleri Karşılaştır